2012-12-22 14:10:53• hírek • Kocsis Zoltán

Megkoszorúzták az 1989-es hősök emléktábláját

Az önkormányzatok, a politikai pártok, a belügyminisztérium erőszakszervezetei és a 23 éve gyászoló hozzátartozók helyezték el az emlékezés és a tisztelet koszorúit Szatmárnémetiben, a Közigazgatási Palota oldalán lévő emléktábla alá.

A fagyos decemberi hidegben és az Október 25 téren szinte már megszokott szélben Eugeniu Avram prefektus főhajtással köszöntötte a katonaság, csendőrség és tűzoltóság tisztelgő szakaszait, majd felcsendült a román himnusz - ezzel vette kezdetét az 1989-es forradalom szatmári áldozatainak emlékére rendezett esemény.

A folytatásban ortodox és görög katolikus liturgia szerint celebráltak emlékmisét az egyház képviselői, majd a jelenlévők elhelyezték koszorúikat az emléktábla alá. A polgármesteri hivatal, a megyei tanács és a prefektúra után, a parlamenti pártok sorában lerótta kegyeletét az RMDSZ is, soraiban Pataki Csaba szenátorral, a megyei szervezet elnökével, Kereskényi Gábor képviselővel, a szatmárnémeti szervezet elnökével, Csehi Árpáddal, a megyei tanács alelnökével, továbbá Kovács Máté, Magyar Lóránd és Butka Gergellyel megyei illetve városi tanácsosokkal.

A megemlékezés és a tisztelet azonban nem győzi le a fájdalmat, 23 év távlatában is sokan könnyeikkel küszködtek vagy sírva is fakadtak, egykori szeretteikre gondolva.

Nicolae Ceausescu átkos rendszerének megdöntése 1989 decemberében összesen 1104 életet követelt és 3352-es szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket. A halálos áldozatok sorából sajnos Szatmár megye sem maradhatott ki: megyénk hét szülötte is életét vesztette. Szabó Antal, Sófalvi György, Király Mihály, Gergely Csaba katonákként, Salajan Raluca egyetemistaként, Cuilioan Marinel hadnagyként, Zimbru Grigore pedig alhadnagyként vesztette életét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: